«ԶՈՐԱՎԱՐ ՍԵՊՈՒՀ» ՊԱՏՄԱՔԱՂԱՔԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾԱԿԱՆ ԿԵՆՏՐՈՆԻ ՊԱՇՏՈՆԱԿԱՆ ԿԱՅՔ


Նկար

Բակտերիաները և միգրենը

07/09/2022

Բերանի խոռոչում ապրող բակտերիաները գլխացավեր են առաջացնում։
Միգրեն ունեցող որոշ մարդիկ ինչ-որ բան ուտելուց հետո գլխացավեր են ունենում: Տրամաբանական կլինի ենթադրել, որ ամբողջ իմաստը սննդի մեջ պարունակվող որոշակի նյութերի մեջ է։ Այնուամենայնիվ, Սան Դիեգոյի Կալիֆորնիայի համալսարանից Անտոնիո Գոնսալեսը և նրա գործընկերները այլ կարծիք ունեն։ Նրանք կարծում են, որ, հավանաբար, ամեն ինչ բերանի խոռոչում բնակվող որոշ բակտերիաների մասին է: Ամենատարածված սննդային հավելումներից մեկը նիտրատներն են, որոնք հատկապես շատ են բանջարեղենում և մսամթերքում։ Բերանի որոշ մանրէներ նիտրատները վերածում են դինիտրիկ օքսիդի NO, որը, ինչպես հայտնի է, վերացնում է գլխացավը: Հավանաբար, եթե բերանի խոռոչում նման բակտերիաներ չկան, ապա նիտրատներով սնունդը միգրեն չի առաջացնի։ Սակայն, ինչպես գրում են իրենք՝ հետազոտության հեղինակները mSystems-ի իրենց հոդվածում, առայժմ կարելի է խոսել միայն «սննդային» գլխացավերի և միկրոֆլորայի բաղադրության հարաբերակցության մասին, և հետագա հետազոտությունները ցույց կտան, թե որքանով են բակտերիաները կարողանում առաջացնել միգրեն:

Թարգմանությունը՝ Միսաք Տիգրանյան                                                                                                               

Generalnews.am