«ԶՈՐԱՎԱՐ ՍԵՊՈՒՀ» ՊԱՏՄԱՔԱՂԱՔԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾԱԿԱՆ ԿԵՆՏՐՈՆԻ ՊԱՇՏՈՆԱԿԱՆ ԿԱՅՔ


Նկար

Գիտնականները որոշել են բանջարեղենի և մրգերի օրական անհրաժեշտ քանակությունը

07/03/2021

Ամերիկացի սննդաբանները մշակել են առողջ սննդի ուղեցույցներ սրտանոթային հիվանդությունների և քաղցկեղի կանխարգելման համար: Ըստ գիտնականների՝ երկար ու առողջ կյանք ապահովելու համար անհրաժեշտ է օրական ուտել երկու բաժին միրգ և երեք բաժին բանջարեղեն: Հետազոտությունը հրապարակված է Ամերիկյան սրտաբանական ասոցիացիայի Circulation ամսագրում:
Հեղինակները վերլուծել են 1984-2014 թվականների երկու համախմբային ուսումնասիրությունների, Բուժքույրերի առողջության ուսումնասիրության (Nurses’ Health Study) և Բժշկական մասնագետների ուսումնասիրությունները (Health Professionals Follow-up Study), որին մասնակցել է ավելի քան 100 000 մարդ: Երկու տվյալների շտեմարաններն էլ պարունակում են մանրամասն սննդային տեղեկատվություն մասնակիցների համար, որը հավաքվում էր յուրաքանչյուր երկու-չորս տարին մեկ 30 տարվա ընթացքում:
Բացի այդ, հետազոտողները ներառել են տվյալներ մրգերի և բանջարեղենի սպառման և մահացության մակարդակների մասին՝ Ամերիկայի, Եվրոպայի, Ասիայի, Աֆրիկայի և Ավստրալիայի 29 երկրներում անցկացված 26 ուսումնասիրություններից:
Ավելի քան երկու միլիոն մարդու մասնակցությամբ բոլոր ուսումնասիրությունների վերլուծությունը պարզել է, որ մրգերի և բանջարեղենի ավելի մեծ քանակությամբ օգտագործումը նվազեցնում է քրոնիկ հիվանդությունների, ներառյալ սրտանոթային հիվանդությունների և քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը, որոնք վաղաժամ մահվան հիմնական պատճառներն են: Այնուամենայնիվ, ըստ ԱՄՆ հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման կենտրոնի (CDC), այսօր միայն տասներորդ հասուն մարդն է ուտում բավարար քանակությամբ միրգ և բանջարեղեն:
«Այս համադրությունը, հավանաբար, առավել օգտակար է լուրջ քրոնիկ հիվանդությունների կանխարգելման տեսանկյունից և համեմատաբար հասանելի է հասարակության շրջանում», – ասվում է Հարվարդի բժշկական դպրոցի համաճարակաբան և սննդաբան Դոնգ Ուանգի հետազոտության մեջ: «Սա է մոտավորապես համապատասխանում է Ամերիկյան սրտաբանական ասոցիացիայի ներկա սննդակարգային ցուցումներին, թեպետ սպառողները տարբեր աղբյուրներից ստանում են հակասական հաղորդագրություններ այն մասին, թե ինչն է որոշում մրգերի և բանջարեղենի ամենօրյա օպտիմալ ընդունումը»:
Օրվա ընթացքում երկու բաժին մրգեր և բանջարեղեն օգտագործողների համեմատ, հինգ բաժին օգտագործած մասնակիցների մոտ 13 տոկոսով ավելի ցածր է եղել բոլոր պատճառներից մահանալու և սրտանոթային հիվանդություններից ՝ ներառյալ սրտի հիվանդությունից և ինսուլտից մահանալու ռիսկը՝ 12 տոկոսով,և քաղցկեղից մահվան ռիսկի 10 տոկոսի նվազում և 35 տոկոս նվազում՝ շնչառական հիվանդություններից, ինչպիսին է քրոնիկ թոքային հիվանդությունը (COPD):
Միևնույն ժամանակ, գիտնականները նշում են, որ ոչ բոլոր մրգերն ու բանջարեղենն են հավասարապես առողջարար: Օրինակ՝ օսլա պարունակող բանջարեղենը՝ կարտոֆիլը, ոլոռը և եգիպտացորենը, ինչպես նաև մրգահյութերը չեն նվազեցնում մահվան ռիսկը բոլոր պատճառներից կամ հատուկ քրոնիկական հիվանդություններից: Առավել օգտակար են կանաչ տերևներով բանջարեղենը, ներառյալ սպանախը, հազարը և կաղամբը, ինչպես նաև մրգերն ու բանջարեղենը, որոնք հարուստ են բետա-կարոտինով և վիտամին C- ով, ինչպիսիք են ցիտրուսային մրգերը, հատապտուղները և գազարը: